středa 24. února 2010

Údolím Svitavy od Schindlera na Muzlov

Poznat kus pohnuté historie, pokochat se malebnými zákoutími, divočejší krajinou či netradičním výhledem, několikrát překročit zemskou hranici mezi Čechami a Moravou a zároveň udělat něco pro své zdraví. To vše se dá stihnout během jednoho dne v jižní části Hřebečska v okolí Brněnce a Březové.

Jako výchozí místo pro pěší výlet poslouží buď autobusová zastávka na návsi v Moravské Chrastové (v tomto případě projdete okolo kapličky sv. Isidora) anebo vlaková zastávka Moravská Chrastová za vilou zdejšího obecního úřadu, u které stojí pomník čtyř vojáků padlých v bitvě o Chrastovou při obsazení obce Němci v říjnu 1938. Z Chrastové sejdeme přes řeku Svitavu do Brněnce s tím, že nás obklopí areály zdejších bývalých textilních továren, do jedné z nich po zrušení krakovského ghetta během druhé světové války přesunul svůj podnik Oskar Schindler. Svitavský rodák a člen nacistické strany NSDAP tím zachránil před jistou smrtí na 1100 Židů, kteří pak ale v Brněnci také nežili ve standardních podmínkách.

Vila Löw-Beerů v Půlpecnu (MV)
Schindler sám však pobýval v nedaleké komfortní modernistické vile továrnické rodiny Löw-Beerů v Půlpecnu. Ani Schindlerova továrna, ani vila Löw-Beer nejsou veřejnosti přístupné; zatímco však továrna chátrá a vznik muzea Oskara Schindlera zde je stále jen ideou, vila v Půlpecnu, místní části Chrastavce při silnici z Brněnce na Vítějeves, prochází postupnou rekonstrukcí, stejně tak její okolí.

Dobře utajená rozhledna
Moravské náměstí v Březové (MV)
Přes brněneckou náves a kolem mlýnů se vydáme do Březové. Kdyby kdysi došlo na realizace asanačních plánů v souvislosti s ochranným pásmem tzv. brněnského vodovodu, neslo by nádraží, které cestou mineme, označení Brněnec (v minulosti tomu tak také bylo). Za přejezdem již vstupujeme do města Březová, hned u rozcestí stojí běžně nepřístupná kaple Čtrnácti sv. pomocníků. Březová si díky bouracím plánům dochovala mnohem více původních staveb než Brněnec či Chrastová, a tak můžeme cestou do středu malého města řadu v prudkém svahu postavených vesnických staveních. I Moravské náměstí, centrum Březové, má nepočítaje budovu školy spíše vesnický ráz a kolem dokola je obepínají nízké domy v jednoduchém stylu z doby baroka a empíru. Nejcennější z nich jsou doby s dřevěnými štíty na východní straně. Severní stranu náměstí kromě školy uzavírají ještě radnice a kostel sv. Bartoloměje.

Výhled na město z Cimrmanovy rozhledny (MV)
Z náměstí vede značená cesta k rozhledně Járy Cimrmana. Dvacetimetrová dřevěná konstrukce se nad městem tyčí od roku 2007, cestou k ní nás čeká pořádný výšlap do kopce, který ovšem ne všichni docení, protože dobře utajená rozhledna, jak se vyhlídce také říká, je dobře vidět jedině z hlavní silnice od Svitav a z její vyhlídkové plošiny je výhled hlavně na lesy a stromy, ze samotné Březové krčící se v hlubokém údolí řeky Svitavy toho moc vidět není. Jára Cimrman to zas jednou dobře vymyslel.

Pozůstatky Muzlova
Moravská Dlouhá (MV)
Ať předejdeme závratím, sejdeme zpět do města. Jistě nám vyhládlo, před závěrečnou etapou výletu můžeme nabrat síly v hostinci u hlavní silnice. Máme-li však na cestu svačinu z domova, můžeme rovnou před fabrikou Doris uhnout z hlavní silnice do Dlouhé, části Březové, která se táhne proti proudu řeky Svitavy dále na sever. Po pravé straně nám ubíhá nová řadová zástavba ve svahu, na samotném konci obce narazíme na téměř pohádkové zákoutí – na druhém břehu stojí chaloupka obehnaná klasickým plaňkovým plotem, vedle ní maličká kaplička. 

Muzlovská kaple (MV)
Poněkud jiný pohled pak skýtá nedaleké torzo kaple sv. Františka Xaverského při silnici na Hradec nad Svitavou. Málokdo by dnes řekl, že tato kaple ještě před 70 lety stála uprostřed obce. Dřívější Muzlov neměl takové štěstí jako Březová a byl po druhé světové válce vysídlen z důvodu zřízení ochranného pásma tzv. brněnského vodovodu, a tak z něj dodnes zbyly pouze trosky kaple a jediný dům, jeho jméno nese zdejší železniční tunel. 

Pěší procházku zakončíme na vlakové zastávce v Dlouhé, kam se však musíme od Muzlova vrátit, v případě návratu autobusem pak musíme dojít zpět až na březovské náměstí. Absolvujeme-li však celou cestu na kole, můžeme klidně dále pokračovat po cestě a podívat se třeba do Banína po roubených staveních či zdejším kostelu, přece jenom jsme na kole mobilnější…

Charakteristika trasy
Trasa: Moravská Chrastová - Brněnec - Půlpecen - Brněnec - Březová - rozhledna - Dlouhá - Muzlov (- Dlouhá/Březová)
Délka: cca 12 km
Terén: převážně rovinatý po asfaltových cestách, náročnější výšlap k rozhledně po lesní cestě
Doprava: autobusové zastávky Moravská Chrastová, Březová nad Svitavou, vlakové zastávky Moravská Chrastová, Březová nad Svitavou, Dlouhá

Odkazy

Martin Višňa

Žádné komentáře:

Okomentovat