neděle 28. března 2010

Zřícenina hradu Lanšperk

Hrad Lanšperk, respektive jeho torzo, se tyčí na zhruba 120 metrů vysokém ostrohu nad řekou Tichá Orlice, nad nejsevernějším výběžkem Hřebečska. Vznikl za vlády Přemysla Otakara II. a byl správním a vojenským centrem panství pánů z Drnholce, k němuž patřila města Lanškroun, Česká Třebová, Ústí nad Orlicí a Jablonné nad Orlicí.

Lanšperk byl tzv. plášťovým hradem; neměl věž a chránila jej mohutná obvodová hradba. Jádro hradu tvořil palác s kaplí a ještě další nedochovaná budova. Při přestavbě po husitských válkách přibyl ještě další palác.

Avšak v té době význam Lanšperka, který kdysi byl také královským hradem, upadal a přestal splňovat i tehdejší požadavky na bydlení. Ještě v roce 1588 je uváděn jako zámek, v prameni se hovoří o chystaných opravách. K těm však nedošlo a hrad je na počátku 17. století pustý a postupně se mění ve zříceninu.

O ruiny hradu, jež dominují stejnojmenné obci, dnes součásti Dolní Dobrouče, projevil zájem ve 30. letech minulého století Klub československých turistů, od roku 1937 zde probíhaly stavební a odkrývací práce. Před koncem druhé světové války byl pak při klubu založen Sbor pro záchranu hradu Lanšperka, ten například odkryl jednu sklepní místnost, jeho činnost však v roce 1947 ustala. Další práce pak probíhaly v režii Sokola či SSM od roku 1953, mimo jiné zde byly umístěny informační tabule, upravena cesta k hradu či zřízeno hřiště v hradním příkopu.

Současný Sbor pro záchranu hradu Lanšperka funguje od roku 1992, před nedávnem opravil obvodovou zeď a nyní usiluje o záchranu některých nadzemních částí zdiva, hlavně dřívějšího paláce.

Jak se tam dostat
Vlak: Železniční zastávka Lanšperk leží na trati mezi Ústím nad Orlicí a Letohradem, zastavují zde osobní vlaky. Od nádraží vede k hradu značená trasa.
Autobus: Zastávka autobusu leží při vlakovém nádraží, zastavují zde autobusy z Ústí nad Orlicí či Žamberka.
GPS: N 49° 59' 40.71", E 16° 27' 13.89"

Web Sboru pro záchranu hradu Lanšperka

Tipy v okolí
Za procházku určitě stojí krásné údolí meandrující Tiché Orlice, přičemž v Ústí nad Orlicí si můžete prohlédnout historické jádro s kostelem Nanebevzetí Panny Marie nebo Henrychovou vilou, dále historickou a často diskutovanou budovu vlakového nádraží, nad městem se tyčí rozhledna Andrlův Chlum.

Martin Višňa
s využitím: lansperk-sbor.cz
úvodní foto: dolnidobrouc.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat