čtvrtek 6. května 2010

Městská památková rezervace Moravská Třebová

Těžko by kdo při příjezdu do Moravské Třebové a pohledu na panelové sídliště Západní hádal, že právě tady se ukrývá jedna z nejstarších renesančních památek ve střední Evropě. A přece je tomu tak, portál brány na jihu zámeckého areálu pochází z roku 1492. Ale Moravské Atény, jak se městu přezdívalo, ukrývají mnohem více pokladů.

Začněme u těch Moravských Atén. Tuto přezdívku si Třebová vysloužila na počátku 17. století, kdy patřila Ladislavu Velenovi ze Žerotína. Právě tento vzdělaný, renesanční šlechtic učinil z města centrum vzdělanosti, když kolem sebe soustředil učence, umělce či alchymisty. Znal se mimo jiné s Janem Amosem Komenským a také se zasloužil o víceméně současnou podobu třebovského zámku, který dnes tvoří spolu s náměstím T. G. Masaryka jádro městské památkové rezervace vyhlášené v červenci 1980.

Pohled k františkánskému areálu od křižovatky
"U Moravy". (MV)
Jako výchozí místo procházky po městě si zvolíme autobusové nádraží. Již odtud jsou za hřištěm základní školy vidět části městského opevnění, o kus dále po hlavní silnici u supermarketu Billa pak stojí dochovaná bašta. Prozatím ještě nezavítáme do samotného centra, za prohlédnutí totiž určitě stojí barokní areál kostela sv. Josefa s přilehlým františkánským klášterem, v němž je umístěna historická knihovna s řadou cenných svazků a na jehož nádvoří najdete studnu z roku 1704. Naproti františkánskému areálu pak stojí v parku budova městského muzea, kterou nechal na začátku 20. století vystavět rodák a cestovatel Ludvík Holzmeister. Jeho egyptská sbírka je druhou největší v Česku.

Nyní se již vydáme do historického jádra města. Na Svitavskou ulici, kde stojí klášter a muzeum, navazuje Cihlářova, nejživější třebovská ulice, která nás dovede mezi historickými domy s řadou restaurací, barů a krámků až na náměstí T. G. Masaryka. Tomu dominuje jednak barokní morový sloup, ale zejména původně pozdně gotická, později renesančně přestavěná radnice s unikátní věží. V čem? Radniční věž nemá žádné základy, lze pod ní projít na náměstí Kostelní s budovou latinské školy a barokním farním kostelem Nanebevzetí Panny Marie, jehož věž patří stejně jako věž radniční neodmyslitelně k siluetě hlavního třebovského náměstí. Tam se také od farního kostela opět radničním průchodem vrátíme, byla by totiž škoda neprohlédnout si fasády měšťanských domů, které často zdobí kamenné portály či krásné renesanční arkýře.

Průhled na náměstí z ul. ČSA (MV)
Podél jižní linie Masarykova náměstí dojdeme až k Zámeckému náměstí. Jak již název napovídá, stojíme před zdejším zámkem. Z náměstíčka nevypadá nijak honosně, nicméně při pohledu z jeho nádvoří ohromí manýristická křídla s arkádami z velenovské doby. Celý zámek v nedávné době prošel náročnou rekonstrukcí a stal se kulturním centrem města, v jeho prostorách můžete navštívit například středověkou mučírnu či alchymistickou laboratoř nebo si prohlédnout výstavu Poklady Moravské Třebové. Zámecký areál opustíme v úvodu zmíněnou jižní renesanční branou.

Kroky závěrečné etapy procházky po památkové rezervaci v Moravské Třebové povedou na Křížový vrch. Ještě předtím se však zastavíme na kamenném mostě, kde tzv. povodňové desky připomínají tragickou povodeň v letech 1603 a 1770. Podchodem pak podejdeme rušnou silnici na Olomouc/Hradec Králové a po schodech mrtvých vystoupáme na třebovský hřbitov na Křížovém vrchu, jemuž vévodí pozdně gotický kostel Nalezení sv. Kříže a barokní sousoší Kalvárie. Na hřbitově také můžete najít hrob Anny Gromes, „hrdinky“ pověsti Annenruhe. Ale hlavně z Křížového vrchu máte celou Třebovou jako na dlani...

Jak se tam dostat
Vlak: Nádraží Moravská Třebová leží na trati Třebovice v Čechách – Chornice, osobní vlaky tu jezdí v pravidelném taktu.
Autobus: Moravská Třebové má dobré autobusové spojení s okolními městy, zastavují tu také dálkové autobusy ve směru od Olomouce či od Hradce Králové
GPS: střed města - N 49° 45' 24.45", E 16° 39' 58.01"

Web

Ubytování & stravování
Možnost ubytování a stravování nabízejí například hotel Třebovská restaurace (Cihlářova ul.), stylová restaurace – penzion Excalibur (Cihlářova ul.), penzion V Podzámčí (Rybní nám., nedaleko zámku), penzion Best (Svitavská ul. v blízkosti centra).

Tipy v okolí
Na město shlíží od loňska 27 metrů vysoká rozhledna Pastýřka, z níž je krásný výhled nejen na Třebovou a její okolí, ale také na Orlické hory, Jeseníky či Zábřežskou vrchovinu. Přímo ve městě pak sportovněji založené typy ocení aquapark s tobogánem či sjezdovku na jihu města. Lesnaté okolí Třebové je vhodné jak pro vyjížďky na kole, tak na vycházky. V Boršově stojí za zmínku naučná stezka Boršovský les, kterou brzy doplní Hřebečské důlní stezky.

Martin Višňa

Žádné komentáře:

Okomentovat