pondělí 15. srpna 2011

Průkopníci brazilské vědy s linhartickými kořeny

Stopy rodáků z Hřebečska nás mohou zavést kamkoli. Se Schindlerem jsme se ocitli v Krakově, Ottendorfer působil v New Yorku a Eskymo Welzl žil v polárních končinách. Rochus Schüch, veřejnosti u nás takřka neznámý, pro změnu zanechal své otisky v jihoamerické Brazílii. A stejně tak jeho syn. Marek Pavka připravil jejich životopisy.

Rochus Schüch se narodil roku 1788 v Linharticích. Byl profesorem matematiky a přírodovědy na gymnáziu v Opavě, později se stal učitelem arcikněžny Marie Leopoldiny, čtvrté dcery císaře Františka, která v té době byla zasnoubená s portugalským korunním princem. Na její přání se v roce 1817 vydal na vědeckou expedici do Brazílie organizovanou knížetem Metternichem. Schüch již v této tropické zemi zůstal.

V Brazílii se po několika letech opět setkává s arcikněžnou Marií Leopoldinou, která se mezitím stala brazilskou císařovnou. Marie Leopoldina ho přijala jako svého dvorního knihovníka. V jejím paláci v Rio de Janeiru Schüch zakládá přírodovědnou sbírku, která se stala základem Brazilského národního muzea. Jako Roque Schüch se linhartický rodák stává členem Brazilské zeměpisné společnosti a později mimo jiné také učí němčině syna Marie Leopoldiny, budoucího císaře Doma Pedra II.

Na popud Schücha v Rio de Janeiru vzniká také botanická a zoologická zahrada, jejímž vzorem byla schönbrunnská zoo. Poté ve městě Itabira do Mato Dentro ve státě Minas Gerais zřizuje továrnu, která jako první v Brazílii vyráběla železný plech. Objevil zde také naleziště zlata a stříbra. V roce 1844 Roque Schüch v Brazílii umírá. Jeho sbírky lze vidět v Přírodovědeckém muzeu ve Vídni.

Orchidej rodu Capanemia (wiki)
Roqueho syn Wilhelm alias Guilherme kráčel v otcových stopách. Věnoval se především botanice, ale pracoval též jako ředitel brazilské telegrafní služby a v roce 1881 získal titul baron z Capanemy. Patřil k elitě císařské Brazílie, byl členem několika vědeckých společností, například Brazilského historického a zeměpisného institutu, a v roce 1903 se stal ředitelem botanické zahrady, kterou založil jeho otec. Jeho botanické sbírky lze spatřit v Brazilském národním muzeu.

Jak otec Rochus, tak syn Wilhelm se dočkali pocty, kdy jejich příjmení vstoupilo do botanického názvosloví. V roce 1877 botanik Joao Barbosa Rodrigues pojmenoval na počest Wilhelma jeden rod orchidejí jako Capanemia. Podle otce pak byla pojmenována Eugenia Schuechiana, Schüchia či bromelie Tillandsia schuchii.

Marek Pavka
s využitím: nhm-wien.ac.at
úvodní foto: Brazilské národní muzeum (museunacional.ufrj.br)

Žádné komentáře:

Okomentovat