pondělí 17. srpna 2015

Turisté poznávali hornickou minulost Hřebečska

Památky na hornickou minulost Moravskotřebovska objevovali účastníci výletu, který jsme v sobotu 15. srpna uspořádali jako součást turistické série Větrání probíhající pod hlavičkou webu Radost z pohybu.
Trasa výletu vedla po Hřebečských důlních stezkách, které v prudkém svahu hřebečské kuesty prostřednictvím informačních tabulí a několika zrekonstruovaných vstupů do dávno již opuštěných štol upozorňují na zajímavosti zdejší již ukončené těžby uhlí a lupku.

Osmička výletníků vyrazila na cestu z Mladějova, kde se před výstupem na hřeben zastavila u několika zachovalých původních stavení. Na hřebenu u dětřichovské hájenky se výletníci dozvěděli něco málo o průběhu zemské hranice mezi Moravou a Čechami i o úzkorozchodné mladějovské dráze. Z rozhledny Strážný vrch se pak podívali do krajiny s Moravskou Třebovou a okolními vesnicemi a při pozvolném sestupu zavítali ke vstupu do štoly Josefka a k jedovatě zbarvenému Rezavému potoku. Než vystoupili ze stinného lesa, obhlédli také prostor dávné udánské tvrze.

Pod odpolední sluneční palbou pak výletnici absolvovali ještě krátkou prohlídku centra Moravské Třebové a nezbytnou občerstvovací přestávku na nádvoří zámku. Téměř dvacet kilometrů v dusném počasí a také za útoků vos všichni zdárně přežili, na cestě domů vypadali všichni účastníci sice unavení, ale spokojení z podařeného výletu.













Martin Višňa

Žádné komentáře:

Okomentovat