čtvrtek 14. května 2020

Josef Ferdinand Nesmüller, z obuvníka divadelní ředitel

Josef Ferdinand Nesmüller, úspěšný herec komických rolí, vážený dramatik. Byl přezdíván jako otec moderního městského divadla v Drážďanech. Tamní divadlo založil a dlouhá léta byl i jeho ředitelem.

Narodil se 9. března 1818 v Moravské Třebové jako Franz Müller, známý je však jako Josef Ferdinand Nesmüller. O původu vzniku jeho uměleckého pseudonymu však později. Jeho otec byl obuvník. Franz se od roku 1829 učil na reálce v Poličce. Po náhlé smrti matky v roce 1831 a kvůli nemoci otce musel školy zanechat a zajistit živobytí. Vyučil se proto obuvníkem. V sedmnácti letech však nastoupil na učitelský seminář v Olomouci a po jeho absolvování se stal asistentem učitele při sv. Michalovi.

Již od mládí se pilně věnoval hudbě, a tak se uplatnil v divadelním orchestru. Tehdy dospěl i k rozhodnutí stát se hercem. Poprvé vystoupil na scéně olomouckého divadla 1. listopadu 1835. Následně se připojil ke kočovnému divadlu v Prostějově, které vedl jeho pozdější tchán Eduard Leuchert. S jeho divadlem kočoval několik let a dokázal tu svoji píli a herecký talent. Nebylo divu, že mu principál Leuchert dal svou dceru Agnes za manželku.

Agnes Leuchert (1820–1890) byla rovněž herečka a k tomu i operetní zpěvačka. Od dětství hrála s kočovným divadlem svého otce. Pocházela z pěti sourozenců, jejím bratrem byl herec Eduard Leuchert působící ve Dvorním divadle ve Vídni. Mladý a talentovaný Müller Agnes jistě imponoval, a tak mu ráda řekla své ano. Vzali se v říjnu 1841.

Josef si vzal poslední slabiky ze jména své ženy a připojil je ke svému příjmení. Vytvořil si tak umělecké jméno Nesmüller. Na osamostatnění si ale musel počkat necelých deset let. Od roku 1845 působil v městském divadle ve Wroclavi a od roku 1848 jako komik v Thalia Theater v Hamburku. Tam slaví úspěch také jako dramatik a skladatel. V roce 1849 zde uvedl svoji operetu Die Zillerthaler, která se stala velmi oblíbenou. V letech 1850–1854 úspěšně hostoval v několika divadlech, např. v Lipsku, Drážďanech nebo ve Vídni. Zdokonalil tak své dramaturgické schopnosti.

V roce 1854 získal koncesi na Druhé divadlo v Drážďanech, které se mu podařilo otevřít. Následně otevřel ještě letní divadlo. Obě scény dlouhá léta úspěšně vedl, a to až do roku 1882. Manželka Agnes mezitím otevřela v roce 1865 první divadlo pro děti v Německu. Od doby, co J. F. Nesmüller začal vést scény v Drážďanech, byl více činný jako dramatik. Divadelní plán byl zaplněn novými kusy a návštěvnost divadla rostla. Podporovatelem a mecenášem divadla se stal saský král Johann.

Vlivem německo-francouzské války (1870/71) se situace zhoršila. Návštěvnost divadla výrazně klesla a přišla i konkurence. V této době zemřel i Nesmüllerův mecenáš divadla saský král Johann.

J. F. Nesmüller byl nucen uzavřít zimní divadlo, udržel jen letní scénu. Pokus obnovit provoz zimního divadla ztroskotal a musel jej po čtyřech měsících zavřít. Pro malou návštěvnost musel později uzavřít i letní scénu, kterou následně znovu otevřel, pouze ale na rok. V roce 1887 se přestěhoval do Hamburku. Po přestěhování hostoval většinou jako herec v divadle v Drážďanech.

Jako herec hrál za svou kariéru ve spoustě rolí, především v komediích. V kočovném divadle byl obsazován často do rolí milovníků. Později hrál ve hrách Johanna Nestroye nebo Ferdinanda Raimunda, výraznou rolí byla např. role Jupitera v operetě Orpheus in Unterwelt (Orpheus v podsvětí) od Offenbacha.

Josef Ferdinand Nesmüller je autorem více než třiceti divadelních her, většinou frašek a komedií se zpěvy, např. Ein armer Teufel (Chudý ďábel, 1852), Ein Theaterskandal (Divadelní skandál, 1859), Die wilde Toni (Divoká Toni, 1881), Gräfin Flavia (Hraběnka Flavia, 1882), Der schöne Emil (Krásný Emil, 1885) a dalších.

Josef Ferdinand Nesmüller zemřel 9. května 1895 v Hamburku.

Martin Protivánek
foto: europeana.eu, deutsche-digitale-bibliothek.de
s využitím: M. Báča – Slovník spisovatelů Svitavska, 
Významné osobnosti města M. Třebová, theaterarchiv-dresden.de, wiki, 
biographien.ac.at, musiklexikon.ac.at

Žádné komentáře:

Okomentovat