čtvrtek 24. prosince 2009

Nový Zámek u Lanškrouna

Z barokního Nového Zámku alias Zámečku na návrší mezi Lanškrounem a Rudolticemi se toho do dnešních časů nedochovalo mnoho. Na město, do jehož katastru zámek spadá, i blízkou obec v současnosti shlíží pouze jediná třípatrová rohová věž a sklepení.

Osud zámku nepřál. Jeho stavba probíhala v letech 1699–1712 na popud nového majitele lanškrounského panství Jana Adama Ondřeje Lichtenštejna, kterému nevyhovoval zámek ve městě. Přípravy a plány stavby, jejichž autorem byl italský architekt Domenico Martinelli, začaly ještě o dva roky dříve, po dvanácti letech byla mohutná barokní třípatrová budova na půdorysu písmena H dokončena. V každém patře se nacházelo čtrnáct bohatě zdobených místností, kolem zámku vznikl park Už v roce 1714 však vyhořel, za požár mohla neopatrnost tesařů a kotlářů, kteří opravovali střechu a okapy. Zámek byl nouzově opraven, ovšem v roce 1719 vyhořel znovu, když do něj uhodil blesk. V roce 1754 propukl na zámku další požár, při kterém přišel o střechy a krovy, dva roky nato majitelé rozhodli o jeho zboření a zasypání části rozsáhlých sklepení.

Okna přízemí Zámečku (MV)
Od roku 1802 fungoval ve zbylé věži hostinec, sklepy využíval lanškrounský lichtenštejnský pivovar. V majetku Lichtenštejnů byl až do roku 1945, kdy byl zestátněn a následně různě až do roku 1971 využíván. Do roku 2005, kdy byla zahájena nákladná a ambiciózní rekonstrukce torza zámku, pak chátral.

Dnes věž do daleka svítí novou fasádou, 7. července 2007 byla slavnostně otevřena. Ve věži se konají různé výstavy, v přízemí funguje kavárna, také se obnovuje zdejší restaurace, stejně tak zpřístupněné sklepení slouží jako výstavní prostory. V plánu je také úprava podkroví na rozhlednu.

P.S.: O Zámečku se ještě o něco více dočtete v seriálu Sedm divů Hřebečska.

Jak se tam dostat?
Vlak: Zastávka Rudoltice v Čechách leží na železničním koridoru Česká Třebová – Přerov. Z Rudoltic zajíždějí regionální vlaky do Lanškrouna.
Autobus: Z Lanškrouna zajíždí do Rudoltic pravidelná linka.
GPS: N 49° 54' 07.57", E 16° 34' 57.44"

Web

Tipy v okolí
Blízký Lanškroun nabízí řadu cílů, ať už to je soustava rybníků a lesních stezek nebo historické centrum města – zámek, v němž sídlí muzeum, nebo renesanční radnice.

Martin Višňa

Žádné komentáře:

Okomentovat