pondělí 21. prosince 2009

Torzo kláštera Koruna Panny Marie

Augustiniánský klášter Koruna Panny Marie (Corona S. Mariae) stával mezi obcemi Krasíkov a Třebařov na vyvýšeném místě obtékaném řekou Moravskou Sázavou. Založil ho v roce 1267 Boreš z Rýzmburka poté, co v polovině století dostal od krále Václava I. darem celé tehdejší Moravskotřebovsko. Klášter obývalo kolem desítky mnichů řádu sv. Augustina (ten založil papež Alexandra IV. v roce 1256), ke klášternímu hospodářství patřila pole v Třebařově, lesy u Krasíkova, polovina obce Tatenice a mlýn, později také část obce Krasíkov.

Klášter se postupem času vyhledávaným poutním místem, poutníci se zde museli svléci ze svých hříšných šatů, obléct si prostý plátěný háv a teprve potom předstoupit před oltář Panny Marie se svojí prosbou. Proslulost kláštera však netrvala dlouho. V době husitských válek mniši na čas odešli do Jevíčka, později byl ještě konvent obnoven, nicméně v 16. století definitivně mniši odcházejí do Brna a klášter v roce 1552 zaniká.

Torzo klášterní kostela od pastviny (MV)
Do současnosti se z klášterního areálu dochovalo pouze torzo raně gotického kostela s dřevěnou zvonicí. Torzo je dobře viditelné ze železniční tratě, která několik desítek metrů od kláštera ústí do Krasíkovského tunelu. Místo je volně přístupné, vybavené informační tabulí.

Pověst
Boreš z Rýzmburka byl jednou v okolí dnešního Krasíkova a Třebařova na lovu. V jednu chvíli spadl z koně a těžce se poranil. Jeho lovci ho našli a odnesli na hrad, kde se vážně roznemohl. Tehdy Boreš slíbil, že nechá postavit klášter, když se uzdraví. Zanedlouho se opravdu uzdravil, a tak na onom návrší, kde z koně spadl, nechal "z Božího vnuknutí" postavit kostel a klášter pro dvanáct bratrů, který dostal dostal jméno Koruna Panny Marie.

Jak se tam dostat
Vlak: Klášter leží nedaleko železniční zastávky Krasíkov na trati mezi Zábřehem a Českou Třebovou.
Autobus: Do Krasíkova i Třebařova zajíždí ve všední dny několik autobusů jak z Lanškrouna, tak z Moravské Třebové.
GPS souřadnice: N 49° 50' 53.60", E 16° 41' 54.56"

Web

Tipy v okolí
Za prohlídku stojí samotná obec Třebařov, na jejímž katastru se torzo kláštera nachází. V obci se dochovala řada statků a usedlostí hřebečského typu, mezi dominanty patří budova školy, vila, v níž sídlí obecní úřad, a kostel Nejsvětější Trojice. Z obce se dá vyrazit na příjemnou procházku na Rychnovský vrch k Mariánské studánce.

V nedaleké Tatenici pak stojí menší renesanční zámek. Původní tvrz přestavěl v roce 1606 Ladislav Velen ze Žerotína na lovecký zámeček, čtyřkřídlou stavbu zdobenou psaníčkovou omítkou – sgrafity. Zámek byl v minulosti různě využíván – jako venkovské panské sídlo nebo pro hospodářské účely, nyní je zrekonstruovaný a sídlí v něm tatenický obecní úřad, v sále se konají kulturní akce. Nedaleko se také tyčí kostel sv. Jana Křtitele.

Martin Višňa
s využitím: G. Mikusch - Studnice pověstí z moravských Sudet

Žádné komentáře:

Okomentovat