pondělí 19. března 2018

Bledule i zámek z Lucerny nabídl předjarní výlet k Litomyšli

Stovky bledulí vykvétající z čerstvě napadaného sněhu přivítaly o uplynulém víkendu turisty na dalším z hřebečských výletů. Jeho trasa tentokrát propojila vlakovou zastávku Semanín a Litomyšl, po cestě výletníci zavítali mimo jiné právě do přírodní rezervace Králova zahrada probouzející se do jara.

Osmnáctka turistů, mezi nimiž byla i šestice studentů ze zahraničí, prošla také sousední rezervací Psí kuchyně, která zaujala nejen svým názvem, ale také třeba pěknou studánkou. Kvůli popadaným stromům si pak výprava musela svoji cestu k Mendryce oproti plánu prodloužit po lesní silnici, tolik to ale nevadilo, protože předpovídaný silný mrazivý vítr se zatím nekonal a bylo docela příjemně. Navíc zahřálo i táhlé stoupání. V Mendryce se výletníci zastavili před bývalým zámečkem, který v současnosti slouží jako domov pro staré řeholní sestry a který v minulosti prý inspiroval Aloise Jiráska k napsání hry Lucerna. (Tedy ne přímo zámek, jako spíš závazek, který měli zdejší poddaní vůči svým pánům.)

Janovem skupina víceméně jen prošla, zato ve Strakově, kam došla po staré hlavní silnici nabízející výhled na Litomyšl a okolí, zaujalo turisty hned několik staveb. Především to byla kaple na návsi nebo opravený statek Okrasné školky, ale také nevkusně zmodernizované domy a novostavby v obci. Za Strakovem pak výletníci sešli ze silnice a přes Primátorskou hráz brzy dorazili do Litomyšle. Tady zavítali nejprve na hřbitov, kde se zastavili u hrobu Magdaleny Dobromily Rettigové, a pak už na půvabné náměstí a samozřejmě také k proslulému zámku s pivovarem, kde se narodil skladatel Bedřich Smetana. To už se ale začal zvedat onen předpovídaný ledový vítr, a tak se po krátkém rozchodu turisté vydali do tepla svých domovů.

























Žádné komentáře:

Okomentovat