sobota 7. května 2022

A tak skončila se válka...

Osmý květen je v českém kalendáři označen jako Den vítězství, státní svátek připomínající konec druhé světové války. Jenže v tento den v roce 1945 na mnohých místech klid zbraní rozhodně nenastal. Na Hřebečsku ještě probíhaly osvobozovací boje a co víc, rozhořela se touha po pomstě za příkoří a zločiny, kterých se nacisté během války dopouštěli. Často se ale oběťmi stali lidé vinní pouze tím, že mluvili německy. Mementy květnových a červnových dní 1945 na Hřebečsku jsou události v Městečku Trnávce a Lanškrouně.

Hned v úvodu musím podotknout, že se v žádném případě nesnažím o dokonale přesný popis tehdejšího dění, ani obhajování či naopak obviňování té či oné strany. Naopak – následující odstavce mají připomenout čerstvě poválečnou atmosféru na Hřebečsku a některé činy a události, ke kterým v oblasti došlo. V oblasti, kde se s osvobozením rozbujelo rabování bytů, obchodů a podniků, zabavování majetku, ponižování či mučení německého obyvatelstva, znásilňování žen, vraždy či sebevraždy. Jak se například můžeme dočíst na webových stránkách Květné ve stručné historii obce: „9. května vtrhla ruská armáda do Blumenau. Rabovali, znásilňovali ženy každého věku. Ve vsi zavládl mezi občany strach a hnus. Čtyři obyvatelé byli ruskými a českými vojáky zabiti.“

Svitavský pomník vojákům Rudé armády.
Foto: MV
Kronice města Svitavy zase uvádějí historikové Fikejz a Velešík mimo jiné: „Obraz města v květnových dnech nebyl vůbec radostný, docházelo zde k desítkám tragédií. Na ulicích leželi mrtví koně, v bytech, na lukách a v okolních lesích se nacházely desítky mrtvých těl, nejčastěji se uvádí asi 150. Dne 18. května se konal pohřeb 126 sebevrahů. Celkem bylo v městské evidenci registrováno do konce května 335 obětí.“ Kromě toho autoři píšou i o případech rabování, na které byl i zákrok sovětského vojenského velitelství ve městě, kde se tou dobou tísnilo na 30 tisíc lidí včetně mnohých uprchlíků ze Slezska či zajatců, krátký. Cílem se vedle vilových čtvrtí stala i fara, a to hned v noci z 9. na 10. května. Dodejme, že první tanky osvoboditelů přijely do Svitav 9. května kolem 10. hodiny ranní a město bylo obsazeno bez větších bojů, padlo však 17 sovětských vojáků. A teprve až 22. červen je zmíněn jako první klidný den od konce války a 5. a 6. července se konala slavnost Svitavy opět české. Odsun Němců v té době již byl v plném proudu...

Popravy v Trnávce

Vraťme se ale zpět k 9. květnu. Zatímco jakousi pozitivní tečkou za existencí porodního tábora pro ženy z východu v Dětřichově bylo ve dnech osvobození narození zdravého chlapečka Josefině Supraněnkové, o něco jižněji přinesly první poválečné dny zavraždění 22 Němců z Městečka Trnávky, Borové a Lázů. První obětí byla už 9. května učitelka v důchodu Emilie Balzareková, kterou přímo na dvoře jejího domu ubili puškami dva členové místí revoluční gardy Engelbert Janisch a Adolf Meihöfer. Soused Albert Tinkl společně se svým třináctiletým synem pak museli s puškou v zádech paní Balzarekové vykopat hrob a pohřbít ji. To byl ovšem teprve začátek.

Městečko Trnávka. Foto: MV
V té době již totiž po Trnávce gardisté hledali členy volksturmu a navrátivší se vojáky wehrmachtu a odváděli je do Schupplerova hostince, kde je uvěznili, ponižovali, bili a vyslýchali. Zatímco někteří byli později propuštěni, čtrnáct mužů bylo 10. května na dvoře hostince zastřeleno, mezi nimi například dřívější sudetoněmecký poslanec Franz Hodina, mlynář Franz Dimt, který se 8. května vrátil z nasazení ve wehrmachtu, velitel požárníků Franz Budig nebo vrtmistr Paul Thomas, který do Trnávky přišel v průběhu války kvůli stavbě dálnice z Vratislavi do Vídně. Zastřeleni byli také Češi Alfred a Fridolin Beranovi, gardisti si pro ně přišli zrovna, když připravovali tělo jejich zemřelé matky k pohřbu. Provinili se tím, že měli německé manželky a Fridolinův syn narukoval do wehrmachtu – vrátil se 8. května a jeho život taktéž vyhasl na dvoře hostince. Zahradník Emil Niederle musel společně s dalším zastřeleným Clementem Wolfem před uvězněním vykopat jámy pro hromadný hrob, tedy i pro sebe. Popravu čtrnácti mužů prý vyprovokoval jeden z nich Albert Stenzl – když chtěl vyskočit z okna, stráž po něm vystřelila a měla trefit projíždějící auto Rudé armády. To si vojáci samozřejmě nenechali líbit, ptali se, proč se střílelo, a nechali si vězně přivést dolů… Nucený pobyt v Schupplerově hostinci přežil například Franz Albrecht, po propuštění byl ale ještě několikrát odveden k výslechu a než byl v roce 1946 odsunut, pracoval v ostravských uhelných dolech.

Hromadná (sebe)vražda v Semaníně

Životy zejména německých občanů v těch květnových dnech vyhasly také na dalších místech v Trnávce a v okolí. Například sedláka Franze Knödla zastřelil gardista Janisch přímo na dvoře jeho domu v Lázech před očima manželky a dětí. Měl ukrývat pušku. V noci z 10. na 11. května zase v Malíkově v jedné stodole, možná jen náhodou, uhořel sedlák Moritz Heger s manželkou Auguste a synem Walterem. Z Trnávky se sem vydali hledat bezpečnější místo, než vášně trochu opadnou. Jenže té noci v nedalekém pracovním táboře, který vzniknul kvůli výstavbě dálnice, měli dělníci se sovětskými vojáky slavit osvobození a vítězství, stříleli do vzduchu a jedna z padajících střel měla zapálit stodolu. 11. května byl pak na silnici k Lázům zastřelen kominík Ernst Hloch a v márnici na hřbitově skončil život lesníka Rudolfa Hartela. Ten si den předtím podřezal žíly, do márnice ho umístili, protože vypadal, že nemůže přežít. Když se v márnici probral a chtěl po hrobníkovi pomoci, objevil se Janisch a lesníka zabil.

Pamětní deska u kostela v Semaníně. Foto: MV
Neklid a nervozita panovaly také například v Semaníně. Po příchodu partyzánů a sovětských vojáků tu docházelo k rabování a znásilňování žen včetně velmi mladých děvčat. V nedaleké Zádolce mělo šest vojáků znásilnit 14letou dceru přímo před zraky jejích rodičů... Už 10. května také osvoboditelé měli zapálit stavení, ve kterém se předtím ubytovali. Jeho majitel Bernhard Siegel spáchal sebevraždu. Ve vsi v těch dnech ale vyhasl život i dalších, jak připomíná pamětní deska u kostela. Dne 14. května odešla do lesa dvacítka místních německých obyvatel, včetně žen a dětí, skupinu vedl dělník Franz Havla, který je přesvědčil, že situace je bezvýchodná, nečeká je nic dobrého a bude lepší, když svůj život ukončí. Má se za to, že lidé ve skupině byli něčím omámení, nejspíš opiem, protože se příliš nebránili, jedna maminka s roční dcerkou si ale takový závěr života rozmyslela a od ní se dozvěděli obyvatelé vsi, proč se v lese střílelo. Havla členy skupiny zastřelil a pak otočil zbraň proti sobě. S manželkou našli hrob přímo na místě, ostatní mrtví byli pochováni na hřbitově.

Lanškrounský partyzánský soud

Z lanškrounského partyzánského soudu.
Foto: schoenhengstgau.de
Týden po popravách v Trnávce a tři dny po semanínské události došlo k veřejnému lynčování Němců v Lanškrouně. Do města dorazilo dopoledne 17. května na 190 partyzánů vedených Josefem Hýblem-Brodeckým, kteří se jali vyčistit Lanškroun i některé blízké vesnice od německého živlu. Partyzáni si rozdělili město na úseky a procházeli dům od domu, německé obyvatele odváděli na náměstí, které se po poledni zaplnilo – prý snad až 4000 lidí. Před radnicí zasedl tzv. lidový nebo také revoluční či partyzánský soud, kterému předsedal první předseda lanškrounského národního výboru Josef Hrabáček; podle pozdější výpovědi byl ale děním na náměstí pohoršen. Popsat, co se přesně na náměstí toho dne a dne následujícího dělo, není příliš možné, jak se různé zprávy a vzpomínky rozcházejí – nejen v průběhu, ale i v počtech obětí.

Jistě se dá říci, že partyzánský tribunál bez jakéhokoliv oficiálního mandátu odsoudil k trestu smrti několik Němců, kteří byli následně na místě popraveni zastřelením nebo oběšením, další byli zbiti nebo museli zaplatit pokutu a byli propuštěni. Zpráva partyzánské skupiny Hýbla-Brodeckého, která byla součástí brigády Václavík operující v Orlických horách a na česko-moravském pomezí, stroze uvádí: „Dle sdělení byli dva členové gestapa pověšeni, 11 občanů zastřeleno a asi 250 osob potrestáno různými tělesnými tresty, případně pokutami či odnětím jmění apod.“

Z lanškrounského partyzánského soudu.
Foto: schoenhengstgau.de
Oproti tomu Julius Friedel, místní kronikář a archivář původem z Opatova, popsal, jak shromáždění muži museli padat na zem a zase rychle vstávat, Češi chodili mezi nimi a kopali je do rozkroku a bili vším, co bylo po ruce, plivali na ně. Němci byli naháněni do požární nádrže (která je sice zrušená, ale její obvodové zdi dodnes na náměstí stojí a mezi nimi lavičky), klacky a holemi jim partyzáni bránili vynořit se nad hladinu, dokonce měli střílet do vody a šlapat po prstech tomu, kdo se pokoušel vyškrábat ven. Pak teprve podle Friedla začal trestat soud. Jednou z prvních obětí měl být truhlářský mistr Piffl, kterého vytáhli polomrtvého z vody a následně doslova utloukli a rozdupali. Dalšího muže zastřelili u zdi radnice. Zámečník Josef Jurenka byl odsouzen k trestu smrti oběšením, sám si musel na krk nasadit oprátku a další Němci jej museli oběšeného na lampě houpat... 

Památník na lanškrounském hřbitově. Foto: MV
Friedel ve svém svědectví uvedl 24 popravených, podle Milana Skřivánka, který se lanškrounským soudem zabýval, jsou však do tohoto počtu zahrnuty i některé oběti, které s děním na náměstí nesouvisí, a prokázal i některé další nesrovnalosti, jako například chyby ve jménech, případně příčinách úmrtí. Friedel také popsal, že řádění partyzánského soudu narušil požár domu jisté Auguste Heiderové, která se už na tu hrůzu nemohla dívat, tak svůj dům zapálila a sama se oběsila. Jak Skřivánek doplnil, mladší Heiderovou s podřezanými žilami Češi z hořícího domu vytáhli a odvezli do nemocnice, kde ji lékaři zachránili. Masakrování německého obyvatelstva v Lanškrouně v květnu 1945 připomíná pomník na zdejším hřbitově, zbudovaný teprve na přelomu tisíciletí.

Už to není "naše" město

Líšnice. Foto: MV
K tragickým událostem, jejichž oběťmi byli často i nevinní, docházelo i na řadě dalších míst. Například na Mohelnicku vojáci Rudé armády opakovaně skupinově znásilnili dcery paní Wolaschkové. Jednu při tom usmrtili, následujícího dne se matka s druhou dcerou záměrně utopily. V lese u Petrušova bylo zase nalezeno nehybné tělo Gerti Winklerové. Skupina děvčat se necítila ve vsi bezpečně, utekla se schovat do lesa. Gerti se však odpojila, aby se u osvěžila u jednoho pramene. Po chvíli slyšely její kamarádky volání o pomoc. Gerti byla skupinou osvoboditelů surově znásilněna, nepřežila...

Nezřídka také docházelo k vraždám vlastních příbuzných a následné sebevraždě, případně zapálení vlastního domu, jen v Hynčině před příchodem Rudé armády došlo k pětatřiceti takovým případům. V Tatenici zavraždil členy své rodiny jistý Josef Richter, zábřežský úředník a horlivý nacista, než se pak sám zastřelil, zapálil rodinný statek. Dva podobné případy zmiňuje Jiří Padevět v knize Krvavé léto 1945 i v Opatově.

V publikaci Sudetské příběhy jsou zaznamenány vzpomínky Ernsta Kukuly, který jako desetiletý strávil konec války u babičky v Líšnici. První den po skončení války prý po vesnici běhali civilisté s páskami na rukávech a s puškami, na každého okamžitě mířili. V noci zastřelili jejich souseda, který se vrátil z wehrmachtu, a místního pekaře, další byli mláceni. Obyvatelé čtrnáct dní nemohli opustit domovy, natož pak pomoci ženě, která na vozíku, s nímž vždy rozvážela chleba, vezla mrtvá těla na hřbitov do vedlejší vesnice. Pak přišli Rusové a začali rabovat, s každým dalším dnem už babička prý ani nezavírala. Když se pak vrátili do Mohelnice, kde měla rodina statek, už to podle Kukuly nebylo „jejich“ město.

Zákazy a příkazy

Socha Osvobození ve Svitavách.
Foto: MV
Němečtí obyvatelé Hřebečska byli od prvních dnů po osvobození výrazně omezováni na svých právech, ve Svitavách dokonce museli nosit na rukou bílou pásku, než toto protiněmecké opatření bylo zrušeno na nátlak sovětského vojenského velitelství. Němci měli zákaz vycházet po 21. hodině a navštěvovat kulturní a společenské akce, byli vyloučeni z veřejné dopravy a nesměli chodit do lesů a polí, pokud to nebylo z pracovních důvodů, museli také například odevzdat rádia, byla vyhlášena pracovní povinnost. Nezřídka byli i vyháněni z domu, zejména pokud šlo o výstavnější vily. 

V Moravské Třebové bylo hned v prvních dnech internováno na 280 osob – aktivních nacistů, zrádců nebo nespolehlivých osob – v pracovním táboře, bez evidence byl partyzány-zlatokopy zabavován německý majetek a ti, kteří se do města přistěhovali po roce 1938, jej museli opustit. Tři Němci byli za nejasných okolností zabiti a u nemocnice byl vykopán hrob, v němž by měly být podle některých zdrojů ostatky až 92 lidí. Na druhou stranu je znám i případ, kdy se Němci poškození bránili: ve Vendolí se obrátili na sovětské velitelství se žádostí o zákrok proti rabujícím československým vojákům a dosáhli částečného vrácení zabavených věcí.

Srdce tluče tak těžce...

Konec společného soužití Čechů a Němců na Hřebečsku byl nicméně tu. Zatímco někteří Němci opouštěli své domovy raději dobrovolně, další byli v transportech nuceně přesídlováni do různých koutů osvobozené republiky, kde bylo zrovna potřeba pracovní síly, anebo do Německa. K odsunu však už jen dva úryvky.

Květná. Foto: MV
První je z webových stránek Květné, odkud musely 26. června odejít první tři stovky občanů. „Pouze s pár ručními zavazadly popadnutými ve strachu a rozčílení, za brutálního bití české chátry odešli na louku vedle vsi, kde za velkého deště museli překonat noc. Další den pochodovali pěšky 8 km do Poličky, a to museli zvládnout opět za hustého deště. Tady byli nuceni pod hrozbou zastřelení odevzdat cennosti, zlato a vkladní knížky, pokud vůbec nějaké zachránili již při konfiskaci majetku doma. Také pěkné kusy oblečení jim byly odebrány. Nebylo jim dopřáno ani polévky, kterou si připravili v kýblu, a tu jim jejich mučitelé (ozbrojení čeští civilisté) vylili před očima. Téměř během byli nuceni projít Poličkou k nádraží, cestou je česká chátra bila a nadávala jim. Na nádraží byli donuceni nasednout do dobytčáku a bez jídla a vody a jakékoliv lékařské péče byli převáženi do ruské okupační zóny.“

Druhý úryvek si vypůjčím od Elisabeth Fuchs původem z Radiměře, která vzpomíná na to, jak museli obec opustit v polovině července a pochodem se přemístit do svitavského internačního tábora. „V 5 hodin nás budí hrubé hlasy české stráže. Na nádraží stojí připravený dlouhý vlak – uhelné vagony, v kterých leží ještě 10 cm prachu a žádná možnost k sezení. Jako dobytek jsme nahnáni dovnitř, vagóny se uzavírají a vlak se dává do pohybu. (…) Co se s námi stane? Nikdo to neví. Domněnky se ozývají nahlas. Jeden starý sedlák vypravuje o Koclířovských, kteří byli podobným způsobem jako my před dvěma týdni vystěhováni. Byli opět nalezeni v podzemních jeskyních! Jiní slyšeli, že nás chtějí odvézt do Ruska. Na práci do kolchozů, zvlášť ženy a muže, děti na komunistickou výchovu (…) Cesta vede nejdříve překrásnou krajinou Čech, avšak obrazy krajiny nám do srdcí nepronikají. To tluče tak těžce, tak nevýslovně smutně.“

 

Martin Višňa

foto: M. Višňa, schoenhengstgau.de

s využitím: R. Fikejz, V. Velešík – Kronika města Svitavy; Vlastivěda Moravská: Moravskotřebovsko Svitavsko; J. Padevět – Krvavé léto 1945; G. Strik – Tragické májové dny 1945 v Městečku Trnávce; M. Skřivánek – K tzv. lidovému soudu v Lanškrouně v květnu 1945…; S. Scholl-Schneider, M. Schneider a M. Spurný – Sudetské příběhy; Kronika obce Petrušova; K. Mauer – Kronika České a Moravské Radiměře; bohumildolezal.cz; gruntova.cz; kvetna.cz; historie-semanin.webnode.cz; zwittau.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat