pondělí 20. července 2020

Zaniklý obelisk na Červené hoře

Horní konec Nové Vsi se přimyká k Červené hoře, jednomu z výběžků Hřebečovského hřbetu, který je obepnut kolejemi mladějovské úzkorozchodné trati. Červená hora, německy Rothügel, je významným svědkem minulosti, v sutinách zdejší novoveské skály se nalézají pozůstatky mořských živočichů z doby, kdy se na území Hřebečska rozlévalo křídové moře. Širší prostor skály je pak vyhlášen přírodní památkou Pod Skálou s výskytem vzácných tisů červených, ale i některých teplomilných druhů rostlin. A na vrcholu Červené hory v dobách minulých stával obelisk a byla tu oblíbená vyhlídka.

Místo, kde pozoruhodný kamenný památník tvaru jehlanu s urnou, lidově vázou, na vrcholu stál, je na tehdejších mapách lesní správy označované Bei der Pyramide, tedy U Jehlanu. Podle ústní legendy se tu setkala tři knížata: Liechtenstein, Thurn-Taxis a Schwarzenberg a toto setkání měl památník připomínat. Skutečnost však obvykle bývá jiná než romantické pověsti předků. Obelisk byl vystavěn na památku shromáždění moravskoslezských lesních hospodářů a přátel lesnictví, které se uskutečnilo 7. srpna 1865 v Moravské Třebové pod vedením hraběte Aloise Serényiho, jak upomínaly nápisy po obvodu památníku:

„Während der Regierung des durchlauchtigsten souverainen Herrn Johann Josef Fürsten von und zu Liechtenstein vom dermaligen Forstpersonale Forstmeister Przibislawsky Franz Oberförster Partisch Johann / Am 7ten August 1865 Forstamtsadjunkt Sieber Emil Forstadjunkten Womačka Wenzl Richter Leopold Kahaty Josef Illek Josef / Zur Erinnerung an die Anwesenheit der hochansehnlich Versammlung der mähr: schles: Forstwirte und der Freunde des Forstwesens Unterförster Indra Hugo Dania Eduard Hladik Josef Stanzel Lambert Fiala Heinrich / Unter dem Präsidium des hochgebornen Herrn Alois Grafen Serengi Förster Diwisch Gustav Trawnitzek Johann Glaser Vinzenz Glaser Eduard.“

Současný stav někdejší vyhlídky
Z nápisů na obelisku se můžeme dočíst, že zde byl lesmistr Franz Przibislowsky, vrchní myslivec Johann Partisch, lesní adjunkti Václav Vomáčka, Leopold Richter, Josef Kahaty, Josef Illek, hajní Hugo Indra, Eduard Dania, Josef Hladik, Lambert Stanzel, Heinrich Fiala a myslivci Gustav Diwisch, Johann Trawnitzek, Vinzenz Glaser a Eduard Glaser.

Obelisk stál na svém místě ještě v 50. letech 20. století. Avšak vandalové jej svrhli dolů ze stěny lomu. Také vyhlídka postupně zarostla křovím a stromy a neudržované místo zpustlo. I přes tuto zpustlost a neudržovanost je toto místo nedaleko Dětřichovské hájenky a žluté turistické značky stále navštěvované.

Dočasně a symbolicky se podařilo obelisk obnovit v roce 2017 v rámci školního projektu Mezi pražci mladějovské úzkokolejky. Žáci základní školy Kostelní náměstí v Moravské Třebové pod vedením učitele Vlastimila Nováka zhotovili rozměrnou papírovou maketu obelisku. Místo, kde obelisk původně stál, navštívili a dozvěděli se o jeho historii. Se svým výtvorem se žáci společně vyfotografovali a tím i napodobili dochovanou fotografii několika školáků stojících před obeliskem z roku 1933. O pestré činnosti žáků v rámci projektu Mezi pražci mladějovské úzkokolejky vypovídá jejich sborník, který je k prohlédnutí zde.


Martin Protivánek
foto: schoenhengstgau.eu, V. Novák, projekt Mezi pražci mladějovské úzkokolejky
s využitím: R. Tlustoš – Zapomenutý pomník na Červené hoře, 
V. Nekuda – Moravskotřebovsko Svitavsko, 
V. Novák – Mezi pražci mladějovské úzkokolejky 

Žádné komentáře:

Okomentovat