úterý 1. října 2024

Odkaz židovské rodiny Löw-Beer ve studentském dokumentu

Student Univerzity Palackého v Olomouci Martin Saifrt v rámci plnění svých studijních povinností natočil krátký dokument, v němž přibližuje část osudů podnikatelské rodiny Löw-Beer, která se významně podílela na rozvoji zejména textilního průmyslu nejen na Moravě a výrazně se zapsala do podoby Brněnce.

Autor snímku pořízeného v kulisách někdejší rodinné továrny, která je spojena také s působením Oskara Schindlera, který sem na konci druhé světové války přesunul svůj provoz z Krakowa včetně židovských zaměstnanců, prý neměl o významu podnikatelské rodiny původem z boskovického ghetta ponětí. 

"Byl jsem naprosto překvapen. Nejen že tato rodina patřila k významným textilním magnátům v monarchii a později v Československu, ale také udávala technologické a sociální trendy. Vytvářeli nové technologie a svým zaměstnancům poskytovali nadstandardní péči, když měli propracovaný sociální systém, stavěli školy pro děti zaměstnanců a dokonce jim zajišťovali spoření na důchod,“ uvedl s tím, že ho k tématu inspirovala divadelní hra o Löw-Beerech a jejich brněnecké továrně a také vzpomínka na knihu Thomase Keneallyho Schindlerův seznam. Podařilo se mu přitom natočit i rozhovor s Danielem Löw-Beerem, potomkem posledního rodinného majitele továrny a mj. autorem knihy Archy života, díky němuž se zchátralá továrna mění na muzeum obětí holocaustu, ale i připomínku Schindlera a Löw-Beerů. Otevřít by mělo na jaře 2025. 

Dokument lze zhlédnout tady: 


Martin Višňa
foto: Martin Višňa 

Žádné komentáře:

Okomentovat