pondělí 26. června 2023

Kaplička U Rybízu (u Zadního Arnoštova)

Na první pohled vypadá kaplička u Zadního Arnoštova, zvaná podle lokality "U Rybízu", jako docela obyčejná, jako jedna z těch, kolem kterých projedete autem bez přibrzdění a bez ohlédnutí ve zpětném zrcátku. Jenže ona zas tak obyčejná není, jak se ukázalo během nedávné rekonstrukce. Ta měla vrátit drobné sakrální stavbě z 18. století, která již i přes památkovou ochranu dlouhá léta chátrala u silnice z Jevíčka na Svitavy, důstojnou podobu. Vrátila jí ale více.

Při opravě, ke které město Jevíčko přistoupilo v roce 2018, byly pod vnitřními nátěry nalezeny původní barokní nástěnné malby, a to jednak na stěnách, ale i klenbě kaple. V Památkovém katalogu se sice píše, že malby "nemají nejvyšší uměleckou hodnotu, ale dotvářejí interiér a dobře dokumentují dobovou náboženskou atmosféru". Čelní stěnu kapličky zdobí výjev sv. Josefa s Ježíškem a Pannou Marií, kterým žehná Bůh Otec s holubicí Ducha svatého, na klenbě tuto malbu završují andělé. Podle restaurátorky, která na obnově maleb pracovala, je takovéto zobrazení Svaté rodiny v interiéru lidové drobné kaple překvapující.

A kdo za to může? Nápis pod Svatou rodinou praví, že kapli i s výzdobou nechal postavit k poctě Ježíše, Panny Marie a sv. Josefa v roce 1768 jistý Josef Anton Marckes, zřejmě tehdejší místní obyvatel. A do jisté míry také město Jevíčko, které rozhodlo o restauraci objevených maleb pro budoucí generace. Za provedenou rekonstrukci bylo město i nominováno na památkářskou cenu Patrimonium pro futuro, která vyzdvihuje příklady dobré praxe z památkové péče.

A proč to pojmenování U Rybízu? Do Zadního Arnoštova se jezdilo (a možná stále jezdí, nemám ověřeno, pardon) za samosběrem rybízu na zdejší plantáži. Přímo u zmiňované kapličky je sjezd ze silnice, při kterém sběrači parkovali.

V Zadním Arnoštově toho ale výletníci uvidí více. Kromě této kapličky, pak také přímo ve vesnici samostatně stojící zvonici z 2. poloviny 19. století, částečně roubenou budovu někdejší rychty se zajímavým průčelím nebo moderně adaptovanou bývalou sýpku, díky které se Zadní Arnoštov dostal i do médií zabývajících se moderní architekturou a ve které si lze rezervovat ubytování.   

Jak se tam dostat
Pěšky: Z Jevíčka i Křenova vede k Z. Arnoštovu žlutá turistická značka, z jevíčského náměstí je to cca 4 km, z Křenova cca 5,5 km.
Auto: Lze zastavit přímo naproti kapličce při silnici z Jevíčka na Křenov.
Hromadná doprava: Do Z. Arnoštova zajíždí třikrát denně bus z Jevíčka, od nejbližší zastávky je to ke kapli cca 800 metrů.
GPS: 49.6519525N, 16.6711728E / mapa

Martin Višňa
foto: Martin Višňa

Žádné komentáře:

Okomentovat