neděle 2. července 2023

Stezkou po semanínských zajímavostech

Procházku krajinou nijak zvlášť nezatíženou ruchem, rovinu i nějaké to převýšení, historické a přírodní zajímavosti, vyhlídková místa, ale také ochlazení, které se zvlášť v horkém létě může hodit. To vše nabízí na svých sedmi kilometrech hlavní trasa Semanínských stezek. Absolvovat ji lze pěšky (a to i s terénním dětským kočárkem) nebo na kole. 

Trasa oficiálně nazvaná Stezka ČSOP, neboť právě Český svaz ochránců přírody Podorlicko získal na její realizaci nezbytné prostředky, byla otevřena už v roce 2010, a sice jako procházka/projížďka po tom nejzajímavějším, co lze na katastru Semanín vidět a také zažít. Z této páteřní stezky vycházejí ještě další trasy, které Semanín vedou k vlakové zastávce nesoucí jméno obce, avšak ležící v nedaleké Zádolce patřící pod Opatov, k České Třebové nebo k rozhledně na Kozlovském kopci a chatě Maxe Švabinského v Kozlově.

Výchozím místem Stezky ČSOP je semanínská náves, které vévodí areál barokního kostela sv. Bartoloměje s pozoruhodnou samostatně stojící obrannou zvonicí a přízemní budovou někdejší fary. Právě bývalá fara se dá bez přehánění nazvat středobodem současného Semanína, neboť zde žijí manželé Smyčkovi, kteří jsou spojeni s mnoha aktivitami v obci včetně vzniku stezek. Mimo jiné u nich také můžete zazvonit, pokud byste si chtěli prohlédnout expozici o semanínské renesanci v kostele, případně o Semaníně v umění ve zvonici. Na faře je možné se i občerstvit, zvané hosty manželé i ubytují.

Klenotem areálu kostela je zvonice ze 17. století s bedněnými patry a márnicí, původně byla součástí obranné zdi a průchod sloužil jako brána do prostoru u kostela. Na památkově chráněné zvonici nelze mimo jiné přehlédnout malované motivy a nápisy na římsách dřevěných pater. Při zvonici je umístěn hraniční kámen z pomezí litomyšlského a lanškrounského panství mezi Semanínem a Třebovicemi, u vstupu do kostela je pamětní deska připomínající dvacet vyhaslých životů původních německých obyvatel po skončení druhé světové války a před současnou bránou do kostelního areálu stojí sousoší Nejsvětější Trojice. 

Památkou je také kamenný silniční mostek, přes který se po naučné stezce vydáme na cestu – čeká nás postupné stoupání do nejvyššího místa trasy u Semanínské kaple. Stezka se brzy odpojuje od silnice a míří do lesa zvaného Bukáč. Sotva pár desítek metrů od posledního domu se mezi stromy cesty tyčí zhruba metrový smírčí kříž s písmeny IHC. Pravděpodobně jde o nejstarší semanínskou památku, příběh kříže dosud ale nebyl spolehlivě odhalen. Stojí prý ale v místě, kde jednomu vozkovi sjel povoz z prudkého svahu a zabil ho. Anebo se tu propadl do země kůň i s jezdcem. Anebo může jít o památku na působení Cyrila a Metoděje…

Stoupání úvozovou cestou je následně odměněno výhledem do okolí ze svažité louky, nějaké metry podél pastvin a obecního sadu s ovocnými stromy a některými druhy orchidejí ještě nastoupáme. Pak už vyjdeme zpět na litomyšlské silnici, u které stojí kaple nazývaná prostě Semanínská, případně Schmidova podle rodiny, která ji nechala v roce 1865 vybudovat a později ji udržovala. Po druhé světové válce však začala chátrat a vnitřní vybavení bylo zničeno. Po opravě v 90. letech minulého století je ve volně přístupné kapli pouze pověšen obrázek Panny Marie. O kousek dál po silnici se v lese nachází pomník dvou kozlovských železničářů, kteří tu zahynuli po válce při nálezu nevybuchlé munice.

Po litomyšlské silnici nevede trasa stezky příliš dlouho, brzy se stáčí hlouběji do lesa a pozvolna klesá do zahlubujícího se údolí Semanínského potoka. Ve stínu a klidu lesa zanedlouho dojdeme zpět do Semanína, přičemž k odpočinku a regeneraci nohou po našlapaných kilometrech dobře poslouží knajpoviště, přírodní otužovadlo. Jde o místo se dvěma dřevěnými koryty, kterými protéká (opravdu) ledová voda, boty dolů a šup do ní utužovat zdraví. Označení knajpoviště připomíná bavorského kněze, léčitele a propagátora zdravého životního stylu Sebastiana Kneippa. 

Až budeme mít ledové vody dost, můžeme pokračovat v cestě. Čeká nás krátké stoupání k bukové aleji ve svahu nad obcí. V závěru příjemné procházky alejí si můžeme užít pěkného rozhledu na okolí ohraničené Hřebečovským hřbetem a hřebenem Třebovských stěn a Třebovickým sedlem mezi nimi. Pak stezka klesá k odpočívadlu U Salaše (pojmenování podle ovčína, který tu kdysi stával), blízko kterého je nejen obnovená studánka, ale také portály dvou starých štol, ve kterých se kdysi těžil lupek a také nekvalitní uhlí. Doporučuji zejména zajít si po lesní silnici ke štole U Cesty, dříve zvané Schafferova, které se také říká „s průvanem“. A proč? Ze štoly totiž neustále vane chladivý vzduch a to se opět v horkém létě může hodit.

Poslední úsek naučné stezky vede přes střelnici, bývalé vojenské cvičiště, které využívala sovětská posádka. I když by se vojenské využití nemuselo na první pohled zdát jako příznivé, opak je pravdou, právě díky němu nedošlo k využívání místa zemědělci a na současných pastvinách tak roste i řada vzácných rostlin. Naučná stezka pak končí u silnice ze Semanína do Třebovic, po ní je třeba se buď vrátit zpět do obce na autobus či k autu, anebo vyrazit přes Nový Rybník do Zádolky na semanínskou zastávku na vlak. 

Mimochodem pokud by vás zajímala více historie Semanína, doporučuji web historie-semanin.webnode.cz, kde najdete opravdu spoustu zajímavostí o obci. 

Charakteristika trasy

Trasa: 7 km / mapa / Semanín, náves – smírčí kříž – Semanínská kaple – údolí Semanínského potoka – knajpoviště – vyhlídka U Bukové aleje – štola U Cesty – býv. cvičiště střelnice

Terén: Z obce trasa stoupá po lesní cestě a pěšině napříč loukou po svahu Kamenného vrchu, Semanínská kaple stojí v nejvyšším místě trasy při silnici na Litomyšl. Zpět k obci se trasa vrací po lesní silnici, až ke knajpovišti je povrch vhodný i pro kola či putování s dětským kočárkem. Stoupání k bukové aleji po užší lesní cestě, na kole sjízdné, s kočárkem lepší objet přes obec. Závěrečný úsek rovinatý po zpevněných cestách. Lesní úseky hůře schůdné po dešti či v zimě. 

Doprava: Do Semanína zajíždí autobus od vlakového nádraží v České Třebové, to je vzdálené od středu obce cca hodinu chůze. Vlaková zastávka Semanín se nachází v Zádolce u opatovských rybníků, k naučné stezce na bývalé střelnici je to cca půlhodina chůze.

Martin Višňa

foto: Martin Višňa

Žádné komentáře:

Okomentovat