neděle 10. března 2024

Poutní místo a rozhledna na rozvodí

Když nad Mariánskou horou mezi Horním Třešňovcem a Dolní a Horní Čermnou prší, voda dopadající na severní stranu střechy zdejšího kostela se dostává do úmoří Severního moře, zatímco z jižní strany střechy může dotéct až do moře Černého. Poloha na evropském rozvodí však není tím důvodem, proč poutní kostel a později také rozhledna v tomto místě vyrostly. 

Tradice poutního místa na Mariánské hoře sahá ke konci 18. století, kdy se tu setkávali lidé vyrážející na cestu do Mariazell, nejvýznamnějšího rakouského poutního místa. V té době nad Horní Čermnou ještě žádný kostel nestál. Teprve v roce 1813 nechal zbožný čermenský statkář Franz Tschepen vztyčit honosný kříž poté, co z okna svého statku viděl nad kopcem záři. Tento kříž stojí u silnice z obce poblíž novodobé rozhledny dodnes. Tschepen byl také jedním z vůdců průvodu poutníků z Lanškrounska do Mariazell. 

Rok nato přes kopec mezi Horní Čermnou a Horním Třešňovcem ve večerních hodinách projížděl s nákladem mlýnských kamenů forman Antonín Keprta od Žamberku, na hrbolaté cestě se na něj naložený vůz převrátil. Zavalen se obrátil v modlitbě k Panně Marii Zellské, když tu se místo rozzářilo světlem, ve kterém se zjevila bílá panna a vůz nadzvedla. Zachráněný forman z vděku přislíbil, že každoročně bude do Mariazell putovat, a jeho zázračnou záchranu procházejícím připomínal obrázek zavěšený na jedné ze zdejších lip. 

Vybudování poutního místa pak souvisí s dalším účastníkem a vůdcem poutí do Mariazell, Leopoldem Fialou. To on si tu vybudoval v polovině 19. století malý domek a při něm vztyčil pískovcový sloupek se obrázkem Panny Marie. Z jeho iniciativy tu byla postavena v roce 1864 i kaple, která však stoupajícímu zájmu poutníků brzy nestačila. Byl tak vybudován větší kostel Narození Panny Marie, přičemž kněžiště původní kaple se stalo jeho součástí a stojí uprostřed kostelní lodi. Ta je vybavena spíše skromně, v duchu novogotiky. Hodnotný je především postranní oltář Kalvárie od truhláře Jahna z Horního Třešňovce a také další prvky interiéru jsou dílem místních řemeslníků. Při kostelu vznikl také poutní hostinec, na počátku 20. století zvýšený o patro. 

Areál však netvoří jen kostel a poutní dům, své kouzlo má křížová cesta, jejíž zastavení jsou rozestavěna v lipové aleji vysazené do půlkruhu. Alej tak z poutního místa vytváří jakousi oázu klidu, která se sice tváří na první pohled uzavřeně, avšak její zelená náruč je otevřená všem příchozím. Stejně tak bývá k prohlídce běžně otevřen i kostel (pokud ne, je možné požádat o otevření správce bydlícího hned naproti), který je každoročně v neděli po 8. září místem slavnosti Narození Panny Marie, kde se scházejí lidé z blízkých vesnic i poutníci ze širšího okolí. Největší pouť se tu prý konala v roce 1885, kdy se tu sešlo několik tisíc věřících. 

I v současnosti míří na Mariánskou horu řady návštěvníků, láká je výhled z rozhledny Mariánka, která byla blízko poutního místa postavena v roce 2014, letos na začátku září tedy oslaví deset let od otevření, snahy o postavení vyhlídky jsou však ještě o pár let starší. Volně přístupná věž ocelovo-dřevěná věž se tyčí do výšky 23 metrů a z její plošiny se naskýtá pěkný výhled především na jižní část Orlických hor a okolí Lanškrouna, také třeba na Hřebečovský hřbet, samozřejmě lze z výšky vidět i poutní místo nebo blízkou Dolní Čermnou s rybníkem. Při rozhledně je vybudováno kryté posezení (a wc!) a na své si tu přijdou i děti – na houpačkách či skluzavce.  

Dětské hřiště je postaveno i u křížové cesty, a tak se vyloženě nabízí i s dětmi navštívit obě místa. I s kočárkem lze zvládnout například tento tříkilometrový okruh, pokud se při tom chcete trochu projít. Kdo však není "limitován" dětmi a nebojí se delších vzdáleností, může cestu na Mariánskou horu začít už v centru Lanškrouna anebo třeba u hlavní trati v Rudolticích a spojit ji s návštěvou Zámečku, rozhledny na Kypuši, lanškrounských rybníků a nakonec třeba i údolí Moravské Sázavy. To už pak vydá i na 28 km...

Jak se tam dostat: 
Auto: Poutní místo i rozhledna leží u silnice z Horního Třešňovce do Horní Čermné, u kostela i rozhledny je možno zaparkovat. 
Hromadná doprava: Mezi poutním místem a rozhlednou je autobusová zastávka spojů z Lanškrouna směr Letohrad nebo Jablonné n. O. Nejbližší vlaková zastávka je v Lanškrouně. 
Pěšky, na kole: Na Mariánskou horu vedou turistické značky i cyklotrasy ze čtyř směrů, např. po modré turistické značce z lanškrounského náměstí je to cca 6,5 km, většinou mimo silnice.  
GPS: 49.9609425N, 16.5901150E





Martin Višňa
foto: Martin Višňa
s využitím: dolnocermenskafarnost.eu, rozhledny.webzdarma.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat